Friday, July 31, 2009

Teacher Teacher....!!!

haii kawan2...

haaa... ape yang nk dibualkan ek? hmmm..ok2.. ade je nk cite..... pasal perihal seorang budak cute yang menjadi teacher semalam.. hehehe... sebelum tuh, thanks to Fahros kerana kasik job neh kat aku.. hehehe... nnt aku banje air campur teh campur limau keh.. hehehehe....

tepat kul 8.15pm aku sampai kat bungalow milik Persatuan Warisan... ouhh, sepatutnya kelas start kul 8pm, tapi tunggu enRazman amek so agak lewat sket... sampai2.., nmpk auntie Fizah tengah kasek intro.. Auntie Fizah sangat baik hati.. sampai offer keje kat EnRazman.. ehehe..

nk bukak cite psal budak2 neh.. hehe.. yelaa.. first time mengajar tuisyen, tak penah ada pengalaman langsung... huhuhu.. laaa.. name pon 1st time.. eh eh.... ok2... sambung ek.. bile masuk je, sume pndang muke aku.. eh.. pemes lak tambah cuak aku diwatnya.. takpe2.. maintain lagi... seb bek enRazman teman aku.. siap masuk lagi umah tuisyen tuh and tengok aku mengajar.. sweet kan.. hahaha... wekks.... sambung2... lepas auntie fizah introduced aku kat student2, then aku amek alih tugas auntie fizah...

utk pengetahuan korang, aku mengaku, memang aku tak la sorang yang expert utk berkomunikasi dalam english.. tapi bila aku dah dapat chance yang macam nie, aku grab as an oppurtunity utk aku improve my english... tak salah kan... so aku pun ajar la student2 aku utk berkomunikasi dalam bahasa inggeris.. broken pon takpe asalkan diorang communicated in english...

part yang paling aku tak bley lupe bile aku sendiri dikenakan oleh my student.. hahaha... lawak2.. padan muka aku...

teacher : ok guys, hmm... what do you want to call me? teacher? miss? sis?
students : miss miss... (ade yang menentang..) teacher la better... teacher teacher...
teacher : ok2..., teacher zimah key...
:
:
:
:
:
:
bla bla blaa....
:
:
:
:
:
:
teacher : ok student, i have an idea.. i want all of you to speak in english... its ok if broken.. at least you try.. ok? who are not speak in english, pay me 10cent.. ok?

student : ok teacher...!!
teacher : bla bla blaaa.......... bla bla blaa............

(sambil tercampur bahasa melayu)... sekai bile diorang detect aku terROJAK kan bahasa, terus diorang menyampuk, "teacher...!! speak in english la... 10cent 10cent..." hehehe..

alamaaakk... mampus aku.. tuh la... sekali terus aku mengalih kata
"alaaa... 10cent tuh start next week la.."
hahaha

haiihh... best la diorang neh... walaupun diorang neh memang diakui sangat nakal, tapi diorang baik.. aku suka sangat.. ouh.., utk pengetahuan korang, budak2 neh adalah footballer diatas pengawasan anak Datin.. Datin nie la yang mengambil inisiatif agar budak2 neh tak terus terbiar.. diorang harus dibentuk dari awal....Faiz, Amirul, Aqmal, Irfan, Raof, Pravin, Lagu.., teacher akan ingat name korang yang len keh... bagi teacher mase tau... korang ramai sangat la.. 18 orang, mane nk hingat... hehehe...

paling2 yang aku sangat2 terharu bile time balik... auntie bagi makan dulu kat diorang b4 balik and bile diorang dah abeh makan, diorang baris and salam auntie, aku dan enRazman.. terharunya aku... cam nk nangis je... huhuhu.... sempat la aku nasihat kan diorang supaya blaja rajin2... haa.. diorang aku kasek moto tau... ouh, korang tau kan moto tuh apa.. hehe.. tapi student aku neh wat lawak la... "teacher, teacher nk moto ape, modenas? LC.." amboii.. perli aku nek modenas eh.. hehhehe.. "kami mane la ade motor teacher" isshh.. budak2 neh... bukan moto tuh la... yang tu motorrrrrrrrrrr..... moto yang aku kasek diorang ialah, YOU CAN DO IT....!!! and alhamdulillah, bile aku kate tolong jangan gelakkan kawan bile diorang salah tapi kene cakap moto tuh, diorang sume ikut... bestnye budak2 nie... sampai ade yang bangun(ade student tuh susah nk eja) terus die bangun tepuk tangan and ramai2 cakap YOU CAN DO IT..... happynye..........!!! i love my srtudent... 1st experience yang sangat best.. hehe

BaruIngat :: Mak Abah, thanks bagi suppot kat anak2 anda... muaahhh...!!!
i love you Razman.. thanks sebab teman eh... i know u worry bout me...
aku suke sangat bile die snym kat aku bile aku abeh ajar dak2 tuh.. hehehe..
Sayang Kamu...!!!

tet tettt : : aku ade pengalaman, mase tuh aku try to speak in english.. aku nk blaja.. aku tengah communicated ngan my fren.. then bile kitorang duk try2 cakap in english, conversation kitorang disampuk... " nk cakap english pon tak betul, macam kelaka..".. diorang gelakkan kami.. takpe... aku cakap kat kawan aku.. at least we are trying... biar broken dari awal.. nnt kite ley improve... to all readers, takyah nk gelakkan orang yang try utk cakap in english, kasik diorang masa tuh improve... pastuh tanya diri... "kite neh hebat sangat ke nk ketawakan kemampuan orang lain"... think it first....

6 comments:

*~* Cik WaNa *~* said...

u go girl!!! improve ur english by ur own way...let them laugh coz there are lose people... i support ur spirit..owh one more thing, please speak english when u meet me ok huhuhu

A.D.Z.I.E.M said...

hahaha... i will try my best babe... please correct me if i'm wrong keh... i'm still learning...

diHa said...

hehehehe. usah amek kisah bile org kritik.. amek kritikan tu sbg cabaran.. yep, at least ko try zimah! paling bagus utk improve english, byk kn bace buku budak2 yg cute2 tu.. aku suke!! dari situ boleh improve grammar.. =D

A.D.Z.I.E.M said...

oh... thanks diha... aku pon rase camtuh ok sebab dengan ambar2 yang cute, ley nek semangat sket.. haha.. nway.. thank you so much.. aku tengah try neh.. chaiyok2.. =)

LuVidA^^ said...

kak ima aja tusyen ke?
heee

A.D.Z.I.E.M said...

ha'a... kadang2, k.ima yang kene tuition... dak2 nie cepat je detect kesalahan teacher die.. haiihh.... eheee...