bila air tangan kami semua berpadu tenaga..., masakan yg enak akan terhidang....hehehe...tukang masak terkemuka di rumah neh ialah..., aku fizah ayong ngan diana...eheee...[amira, pengambil bau...hahaha]
antara menu sedap kami ialah..
chef zimah :: kacang kelisa goreng belacan
1) tumbuk cili api (3), cili merah(1), secubit belacan, garam n gula
2) tumis bawang putih dan bahan2 yg ditumbuk
3) masukkan bawang besar yg dihiris bulat2
4) masukkan sos tiram secukup rasa
5) masukkan kacang kelisa yg dipotong diana sahaja...ehee...intepereeemm...hahahaha
peringatan :: jangan masak kacang kelisa tuh lame2 nnt lembik...biar rangup2...ehee..
2) tumis bawang putih dan bahan2 yg ditumbuk
3) masukkan bawang besar yg dihiris bulat2
4) masukkan sos tiram secukup rasa
5) masukkan kacang kelisa yg dipotong diana sahaja...ehee...intepereeemm...hahahaha
peringatan :: jangan masak kacang kelisa tuh lame2 nnt lembik...biar rangup2...ehee..
chef fizah :: sambal ikan bilis dengan kentang
1) potong dadu ubi kentang
2) goreng ubi kentang dan ikan bilis sehingga masak, tapi goreng secara berasingan ya
3) guna minyak yg sama utk tumis bawang putih
4) masukkan cili boh secukup pedas sehingga cili tuh masak
5) masukkan garam gula dan air asam secukup rasa
6) masukkan ikan bilis dan ubi yg digoreng tadi...
2) goreng ubi kentang dan ikan bilis sehingga masak, tapi goreng secara berasingan ya
3) guna minyak yg sama utk tumis bawang putih
4) masukkan cili boh secukup pedas sehingga cili tuh masak
5) masukkan garam gula dan air asam secukup rasa
6) masukkan ikan bilis dan ubi yg digoreng tadi...
chef zimah lagi (waaahh mentang2 blog aku..., hahaha)
ikan selar sweet sour
1) goreng ikan yang dah diletak garam kunyit
2) tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
3) masukkan sedikit cili boh dan biar sehingga masak
4) masukkan sedikit sos cili, sos tiram dan sos plum maggi
5) masukkan air dan biarkan mendidih dan masukkan juga sdikit garam dan gula
6) masukkan ikan yang digoreng tadi dan kacau sehingga sebati
7) sedia utk dihidang.. ngeee
1) goreng ikan yang dah diletak garam kunyit
2) tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
3) masukkan sedikit cili boh dan biar sehingga masak
4) masukkan sedikit sos cili, sos tiram dan sos plum maggi
5) masukkan air dan biarkan mendidih dan masukkan juga sdikit garam dan gula
6) masukkan ikan yang digoreng tadi dan kacau sehingga sebati
7) sedia utk dihidang.. ngeee
sawi goreng tiram
1) tumis bawang putih
2) masukkan sos tiram dan air dan kacau2 kan nya
3) masukkan la kalo korang mau tambah sikit2 bahan lain seperti ayam ke, fishcake ke, ape2 je
4) masukkan secukup rasa maggi dan sawi
5) jangan kacau lame2 nnt sawi kecut..ngee...
6) siap utk masuk perut..eheee
telur dadar
oooooopppppsssss....!!! tuh pon nak kasiktau ka? wat sendiri laaaa..tak yah resipi... hahaha
tuh la hasil tangan kami anak dara..ehee...tuh tak masuk lagi ayong and diana punye resipi...hahahahaa...next time k....1) tumis bawang putih
2) masukkan sos tiram dan air dan kacau2 kan nya
3) masukkan la kalo korang mau tambah sikit2 bahan lain seperti ayam ke, fishcake ke, ape2 je
4) masukkan secukup rasa maggi dan sawi
5) jangan kacau lame2 nnt sawi kecut..ngee...
6) siap utk masuk perut..eheee
telur dadar
oooooopppppsssss....!!! tuh pon nak kasiktau ka? wat sendiri laaaa..tak yah resipi... hahaha
p/s :: (my razman suka ayam masak merah yg aku masak..eheee...perut die dah aku ikat ngan masakan aku,..eeeee...shukeeee... i lebiu la lalink )
No comments:
Post a Comment